Na zakończenie Festiwalu Dyni postanowiłam upiec coś specjalnego. Wybór padł na styryjską tartę dyniową (Steirischer Kürbiskuchen). Autorem przepisu jest znany niemiecki kucharz, gwiazda telewizyjnych programów kulinarnych, Alfons Schuhbeck. Przepis znalazłam tutaj.
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i mocno pachnie pomarańczami. Smakuje trochę jak sernik (ale to przemawia wyłącznie na jego korzyść).
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne i mocno pachnie pomarańczami. Smakuje trochę jak sernik (ale to przemawia wyłącznie na jego korzyść).
STYRYJSKA TARTA DYNIOWA
Ciasto:
250g sucharków (użyłam bezcukrowych)
50g tartych migdałów
100g cukru
150g roztopionego masła
Nadzienie:
400g miąższu dyni
200ml białego wina
1 łyżka imbiru (najlepiej świeżo tartego, może być mielony)
1 szczypta cynamonu
skórka otarta z ½ pomarańczy
3 jajka
100g cukru
1/8l śmietany (użyłam 18%)
tarte migdały do posypania
bita śmietana do dekoracji
Dynię kroimy na małe kawałki. Podgrzewamy wino z cynamonem, imbirem i skórką z pomarańczy. Gotujemy w nim dynię do miękkości. Przecieramy przez sito lub rozdrabniamy w blenderze i odstawiamy do ostudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 220°
Sucharki kruszymy - najłatwiej w blenderze. Mieszamy z migdałami. Dodejemy roztopione masło i zagniatamy ciasto. Wyklejamy nim dno i brzegi natłuszczonej formy do tarty - użyłam 24-centymetrowej (jak podał autor), jednak ciasta było trochę za dużo. Podpiekamy w temperaturze 220° przez 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160°.
Przygotowujemy nadzienie: jajka, cukier i śmietanę ubijamy trzepaczką. Dodajemy ostudzoną masę dyniową. Mieszamy i wylewamy na podpieczony spód. Posypujemy tartymi migdałami. Pieczemy przez 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy w nim przez kolejne 20 minut.
Podajemy ostudzone z bitą śmietaną.
2 komentarze:
Z opoznieniem, ale i tu pragne podziekowac Ci za udzial w Festiwalu :) Bardzo ciekawe przepisy podalas! Juz za niedlugo znajda sie na moim stole :)
Pozdrawiam serdecznie!
To ja dziekuje za swietny Festiwal!
Prześlij komentarz